FAQ’s

Waar kan ik Transactionele Analyse (TA) leren?

Je kan het beste Transactionele Analyse leren bij erkende TA supervisoren en opleiders. Dit zijn mensen die erkend zijn door de European Association for Transactional Analysis (EATA) of de International Association for Transactional Analyses (ITAA). Ze mogen de titel TSTA, PTSTA, of CTA trainer voeren. Deze officiële opleiders hebben hiervoor een uitgebreide meerjarige opleiding in Transactionele Analyse met succes afgerond. Piet van Haaster en Elly Voorend van Corael Opleidingen zijn beide PTSTA en internationaal erkende opleiders.

Hoe kan ik Transactionele Analyse leren?

De opleiding in Transactionele Analyse bestaat uit een aantal lagen.

 1. De opleiding start bij de introductietraining Transactionele Analyse 101. Dit is een tweedaagse training waarin je de basisconcepten van de Transactionele Analyse leert.
 2. Het vervolg daarop is een opleiding op practitioner niveau. Bij Corael Opleidingen kun je kiezen voor:
  1. Achtdaagse practitioneropleiding Transactionele Analyse voor mensen die al ervaring hebben in persoonlijke ontwikkeling of
  2. Tweejarige opleiding Persoonlijke ontwikkeling en professionele communicatie waarin Transactionele Analyse wordt aangeboden in combinatie met de kennis van het enneagram en de vaardigheden van NLP. In deze opleiding ligt het accent meer op persoonlijke ontwikkeling.
 3. Het volgende vervolg daarop is de masteropleiding Transactionele Analyse. In deze opleiding leer je de TA concepten meer integreren waardoor je meer gaat handelen en reageren vanuit de door jou opgedane TA kennis.
 4. Voor mensen die zich willen ontwikkelen als coach of counselor is er ook de Masteropleiding Counseling en Coaching met het Enneagram en Transactionele Analyse. In deze opleiding leer je het vak van counselor en coach.
 5. Daarna volgt de kopstudie gecertificeerd Transactioneel Analist. In deze opleiding bereid je je voor op het schriftelijk en mondeling CTA examen. Een internationaal erkende certificering waarmee je laat zien de concepten van de Transactionele Analyse te kennen.


Waarom duurt de opleiding naar het CTA een aantal jaren?

De concepten uit de Transactionele Analyse zijn eenvoudig uit te leggen en lijken dan in het begin erg simpel. Er zit echter een hele samenhangende theorie achter die vele jaren studie vragen. Als je voor het CTA gaat leer je niet alleen een aantal tools, je ontwikkelt ook je identiteit als TA professional. Hierdoor wordt TA een belangrijke ondersteunende en geïntegreerde basis voor je werk als professional.

Wat moet ik doen om gecertificeerd te worden in de Transactionele Analyse?

Om gecertificeerd te worden in de Transactionele Analyse moet je voldoen aan een aantal criteria. Deze criteria staan vermeld in het handboek dat is opgenomen op de website van de EATA. http://www.eatanews.org/training-manuals-and-supplements/

Je vindt ze in het handboek onder sectie 6 exam regulations (in het engels).

Een globaal overzicht in het Nederlands is op deze website opgenomen onder: Exameninfo

Als je aan deze voorwaarden voldoet dien je een schriftelijk en mondeling examen af te leggen (CTA). Het schriftelijk examen kan in het Nederlands en het mondeling examen wordt afgenomen in de Engelse taal. Mocht je moeite hebben met het Engels dan kan je een tolk meenemen.


Waar kan ik meer informatie vinden over de eisen waar ik aan moet voldoen om examen te doen?

Deze criteria voor het doen van het CTA examen staan vermeld in het handboek dat is opgenomen op de website van de EATA. http://www.eatanews.org/training-manuals-and-supplements/

Je vindt ze in het handboek onder sectie 6 exam regulations (in het Engels).

Een globaal overzicht in het Nederlands is op deze website opgenomen onder: Exameninfo.


Waar kan ik examen doen in Transactionele Analyse?

Het CTA mondelinge examen kan je op een TA congres en een aantal andere plekken afleggen. De examens worden in diverse landen over de wereld georganiseerd. Dus er zijn elk jaar best veel mogelijkheden. Deze mogelijkheden staan vermeld op de website van EATA: http://www.eatanews.org/examinations/

Het schriftelijk examen maak je zelf, onder begeleiding van een TA supervisor. Dit examen schrijf je aan de hand van het beantwoorden van een aantal vragen. Je kan dit in het Nederlands schrijven. Je moet het schriftelijk examen gehaald hebben om het mondelinge examen te kunnen doen.


Wat houdt het schriftelijk examen in?

Het schriftelijk examen maak je zelf, onder begeleiding van een TA supervisor. Dit examen schrijf je aan de hand van het beantwoorden van een aantal vragen. Je kan dit in het Nederlands schrijven.

Het schriftelijk examen bestaat uit een schriftelijk werk van 25000 woorden. Je schrijft dit aan de hand van een aantal vragen die zijn opgenomen in het handboek. Zie voor de vragen http://www.eatanews.org/training-manuals-and-supplements/

Zie hoofdstuk 8 het CTA written exam.


Wat houdt het mondeling examen in?

Tijdens het mondelinge examen word je bevraagd door een examenboard van vier mensen die in TA zijn gecertificeerd (CTA, PTSTA, TSTA).

Je wordt bevraagd over je persoonlijke identiteit als TA professional en over je werk. Hiertoe neem je drie tapes mee van je werk als TA professional. Voor het counseling examen is dat minimaal een fragment van je counselingssessies met een individuele cliënt en minimaal een fragment van je werk als counselor met een groep (of bijvoorbeeld een echtpaar). De fragmenten mogen niet langer dan 5 min zijn.

Zie hoofdstuk 9.3.3 van het Handboek TA. http://www.eatanews.org/training-manuals-and-supplements/


Wat moet ik doen om zelf erkende trainingen en supervisie te kunnen geven in TA?

Wil je zelf ook Transactionele Analyse als trainer en opleider gaan geven dan kan je na het CTA examen verder met het volgen van de Training Endorsement Workshop (TEW). Als je deze met goed gevolg hebt gevolgd dan kan je een TSTA contract sluiten met een TSTA supervisor in jouw werkveld. Je mag dan de titel PTSTA voeren en erkende trainingen en supervisie geven. Je blijft dan zelf nog onder supervisie totdat je het TSTA examen hebt gedaan. Het TSTA examen bestaat uit drie examens:

 1. Theorie
 2. Supervisie
 3. Opleiden en training

Met onze gedachten scheppen wij de wereld, zonder onze gedachten ervaren wij de wereld

- Boeddha